Haberler

Aklınızda Bulunsun

Tarih:29-03-2016 10:58 Okunma: 3425

Gözlük Camı Çeşitleri ? 
Kullanılan ham maddesine göre;

• Mineral Camlar 
• Organik Camlar 


Fonksiyonlarına göre;

• Tek Odaklı (Single Vision) 
• Çok Odaklı (Multifocal) 
• Varifocal 


Diğer;

• Yüksek Kırma İndeksli Camlar 
• Fotokromik Camlar 
• Polycarbonate Camlar 
• Ultraviole Camlar 
• Polarize Camlar 
• Renklendirilmiş Camlar 
• Prizmatik Camlar 


Gözlük Camı Çeşitleri ? 
Hipermetropi

Hipermetropi yakını görememedir. 45 yaşından sonra göz bozukluğu olmayan kişilerde ortaya çıkan yakın görememe kusuru ile karıştırılmamalıdır. Hipermetropide göz küresinin ön-arka çapı normalden kısadır.


hipermetropi


hipermetropi olmayan göz

Bu nedenle, mercekte kırılan ışınlar, ağ tabakanın(retina) üstü yerine arkasındaki bir noktada odaklanırlar. Işınların ağ tabakası üzerine düşmesi için mercek eğriliğinin artması gerekir. Merceğin eğriliğini, kirpiksi kasın kasılması düzenler. Ancak mercek belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini arttıramadığı için, hipermetrop göz yakın nesneleri odaklayamaz. Bu nedenle, hipermetroplar gazeteyi uzakta tutarak okurlar. Ayrıca göz küresinin ön-arka çapı kısa olduğundan, mercek uzak nesneler için eğriliği arttırır. Sonuçta Silier kasın, hiçbir zaman tam gevşeyemediğinden, baş ağrısına neden olur.


Miyop

Miyopi uzağı görememedir. Miyopide genellikle göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur.


miyoplu göz


miyop olmayan göz

Gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir. Miyopide genellikle göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve mercek, belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini azaltamaz. Miyopi, gözlükle düzeltilebilir ve genellikle başka bir soruna yol açmaz. Patolojik miyopide ise görme kusuru ilerler, ağtabakada bazı bozukluklar ortaya çıkar.


Astigmatizm
Yarım küre şeklinde olan gözün en dış tabakası kornea oval hal alır, göz küresinin eğriliği her yönde aynı değildir.


astigmatli göz


normal göz

Astigmatizm sıklıkla miyopi ve hipermetropi ile birlikte görülebilir. Nesneler kişide astigmatın olduğu tarafa uzamış olarak gözükebilir. Gece ışıklarında dağılmalar olur. 


Presbiyobi

Normal kişilerde 45 yaşından sonra ortaya çıkar. Göz merceğinin esnekliği, yaşla birlikte değişir. Çocuklukta çok esnek olan mercek yıllar geçtikçe bu özelliğini yitirir ve 70 yaşına doğru neredeyse hiç esnekliği kalmaz. Mercek sertleştikçe, değişik uzaklıklar üzerinde odaklama güçleşir.


presbiyobili göz


normal göz

Yaş ilerledikçe göz giderek daha uzaktaki nesneleri odaklayabilirken, yakındaki nesneleri ağ tabakası üzerinde odaklayamaz. Bu nedenle, sağlıklı gözde net görülen en yakın nokta 20 yaşlarında yaklaşık 17 cm iken, 45 yaşından sonra ise yaklaşık 40 cm kadardır. Yaşlılığa bağlı görme kusuru başlangıçta pek fark edilmez. Yapay ışıkta küçük harfleri odaklamada güçlük çekilir. Hasta daha sonra yakında bulunan yazıları okuyamamaya başlar. Bir süre sonra gazete gözden uzaklaştırıldığında yazıların daha rahat okunabildiği fark edilir. Ama bu kez de küçük puntolu yazıları okumak güçleşir.


Glokom (Göz Tansiyonu)

Görme yetisini kaybettirebilen bu rahatsızlığın halk arasındaki adı göz tansiyonudur. Göz içi basıncının normal değeri 10-20 mmHg kadardır. Göz tansiyonunun yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan görüş bozukluğu yada görme duyusunda azalmayı kişi fark ettiğinde görme duyusunun % 90 kaybetmiş demektir. Göz içi basıncının yükselmesi ile görüntüyü beyne ulaştırma görevini üstlenen görme siniri hasar görür ve görme sinirindeki tahribat zamanında kontrol altına alınmazsa, görme alanında daralması ve görüş azalması ortaya çıkar. En sık rastlanan açık açılı glokom en az belirti veren glokom türüdür. Görmede belirgin azalma ve ağrı hissedilmediğinden bu glokom çok geç fark edilir. hastalığın erken teşhis edilmesi bir göz uzmanı tarafından yapılan rutin göz muayenesi taraması ile mümkündür.


© Copyright 2012 - 2024 Mor Optik. tüm hakları saklıdır.